Часове преди началото на срещата между председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президента на Турция Реджеп Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, държавният глава на България (2002-2012) Георги Първанов сподели в Плевен своите очаквания относно работната вечеря, която ще даде възможност за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и последните събития в Турция, както и въпроса как отношенията ЕС-Турция могат да напреднат на основата на взаимно уважение и общи интереси:

„Самият факт, че се провежда такъв разговор е позитивен и има различни сценарии. Не очаквам да се загърбят проблемите, да се пренебрегнат и да се проведе една чисто протоколна среща. По-скоро това би било един тежък разговор между европейските лидери и президента на Турция Ердоган, в който не би трябвало да се избегне нито един от реалните проблеми, а дали ще има движение по всеки един от тях е трудно да се каже. Достатъчно е да има воля на този етап и да се намерят форматите“, посочи той.

„Иска ми се в този активен диалог, в който министър-председателят има своята роля, да се намери начин да се поставят и българските въпроси. Въпросите, свързани с нашата сигурност, въпросите на тракийци и редица други конкретни въпроси, които са в богатия дневен ред на двустранните отношения“, каза още Георги Първанов.

Срещата ЕС-Турция ще се състои тази вечер, в резиденция Евксиноград край Варна.

Пред българите не съществува дилема „Европа или Русия” България е член на ЕС и сме го постигнали във време, в което имахме най-добри отношения с Русия, прагматични и взаимно изгодни, заяви пък в днешната си лекция пред дванадесетокласници от ДФСГ „Интелект” Първанов. По думите му образът на България в Русия не е постоянна величина и ако провокациите продължават той може да помръкне.

„България печели, ако има своята добра европейска перспектива и ако има своите добри отношения на Изток, включително с Русия, и ако успее да се наложи като лидер на Балканите“, заяви Първанов.

Пред бъдещите абитуриенти  Първанов  изтъкна, че България е била най-силна, когато е разполагала с държавници, които са разчитали на развиването на образованието и духовността.

„Тогава, когато държавата е инвестирала в образованието, тогава е имало перспектива и развитие. Нов модел ни трябва в българската икономика и ние с г-н Румен Петков и много наши колеги отдавна водим титанични битки по една тема, която е много оспорвана в българското общество. Това е темата за изграждането на новата ядрена мощност в Белене. Към това бих добавил и една договореност, която бяхме постигнали с руския президент за изграждането на газопровода „Южен поток”. Това е важно, защото става въпрос за милиардни инвестиции на фона на тези, които сега гравитират около нулата.”

Георги Първанов подчерта също, че ни трябват високотехнологични производства като АЕЦ „Белене“, защото това може да бъде „локомотив“ за българската икономика.

Според него, за съжаление, у нас отдавна липсва обвързаност на образованието с реалното производство и съществуват цели сектори, особено в машиностроенето, които нямат свои паралелки в професионалните училища.