По думите му предварителните разчети на "Булгаргаз" показват, че цената на природния газ би трябвало за следващото тримесечие прогнозно да бъде с 13,65 на сто по-ниска. Ходът на движение на котировките на суровия петрол в последните десетина дни показва, че дори този процент може да бъде и по-голям, добави Иван Иванов.

Той подчерта, че КЕВР коректно ще изпълни задълженията си и след получаване на окончателното ценово предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ за последното тримесечие на годината, ще го проучи и ще излезе с решение до 30 септември.

Това ще е поредното намаление на цената, ако регулаторът одобри предложението на Булгаргаз.

В началото на тази година КЕВР реши, че природният газ ще поевтинее с 0.5% въпреки поисканото от дружеството увеличение от 2%. За второто тримесечие предложението за около 13% по-ниска цена бе уважено от енергийния регулатор, а в средата на годината имаше още едно понижение със 7.5%.

В отговор на въпрос ще бъде ли приложено правилото, при поевтиняване на газа с над 5 на сто, да се намали и цената на парното, председателят на КЕВР коментира, че това правило съществува. Той отбеляза, че няма пряка зависимост между процента, с който се променя цената на газа и този, който се изменя цената на парното и допълни, че по въпроса КЕВР ще излезе с решение.

От 1 юли цените на парното се понижиха между 7 и 9% за различните топлофикации в страната.