Венизелос е информирал еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, германския министър на финансите Волфганг Шойбле и председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер за решението на Гърция да не провежда референдум, съобщи гръцкото финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

В понеделник европейските лидери замразиха помощта за Гърция, след като Папандреу поиска от гърците референдум за шоковите мерки в страната и международния спасителен пакет.
Самият Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Гръцката опозиция поиска предсрочни избори, а кабинетът остана без мнозинство в парламента преди гласуването тази вечер на вота на доверие, след като депутати от управляващата партия оттеглиха подкрепата си за Папандреу.
В речта си пред депутатите вчера премиерът заяви, че е готов да отмени референдума, ако опозицията подкрепи спасителния пакет. Той се съгласи да преговаря за коалиционно правителство, допусна и подаването на оставка.

Депутати от ПАСОК подготвиха предложение за коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос.

В същото време стана ясно, че ЕК е наредила да бъде разработен план за действие в случай на излизане на Гърция от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Вчера в Кан, където се провежда срещата на Г-20, Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако гърците чрез референдум поискат да излязат от еврозоната, те трябва сами да намерят пътя за изход от европейското пространство.

Европейският съюз остава „изцяло привързан с подкрепата на Гърция като член на ЕС и еврозоната”, заяви днес в Кан председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.