Швеция освободи осъдения бивш ирански служител Хамид Нури, съобщи днес в "Екс" главният ирански представител по правата на човека Казем Гариб Абади, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той заяви, че Нури, който беше осъден за участието си в масова екзекуция на политически затворници в Иран през 1988 г., ще се върне в родината си до няколко часа.

От своя страна, шведският министър-председател Улф Кристершон обяви, че шведските граждани Йохан Флодерус (служител на Европейската служба за външна дейност - б.р.) и Саид Азизи, които са били задържани в Иран, се връщат в Швеция.

"Иран ги използва като пешки в игра на преговори с цел иранският гражданин Хамид Нури да бъде освободен от затвора в Швеция. Той е осъден за тежки престъпления, извършени в Иран през 80-те години на миналия век" (военни престъпления, извършени по време на войната с Ирак през 80-те години на миналия век - б.р.), каза Кристершон. "Като министър-председател нося специална отговорност за безопасността на шведските граждани. Поради това правителството работи интензивно по този въпрос, заедно с шведските служби за сигурност, които преговарят с Иран", добави той.

63-годишният Нури беше арестуван на летището в Стокхолм през 2019 г., а по-късно осъден на доживотен затвор за военни престъпления за масовата екзекуция и изтезанията на политически затворници в Иран през 1988 година. Той отрича обвиненията.

Флодерус е арестуван в Иран през 2022 г. и обвинен в шпионаж в полза на Израел и други тежки престъпления, за което се предвижда смъртно наказание.

Наблюдателите разглеждаха арест на Флодерус като поредния в модела на "заложническа дипломация", който Иран използва в опит да получи отстъпки от Запада. Миналата година белгийският хуманитарен работник Оливие Вандекастеле беше освободен, след като прекара повече от година в ирански арест, в замяна на осъдения терорист Асадола Асади, който беше в затвор в Белгия.

Миналия септември агенциите съобщиха, че Техеран се е опитал да посредничи за размяна на затворници с Швеция, като предложи задържания служител на ЕС. В сделката, която беше оспорена от шведския апелативен съд, Иран искаше задържания Хамид Нури в замяна на Флодерус.

В крайна сметка размяната вече е осъществена.