Според ДСБ на управляващите им липсва компетентност и решителност, за да започнат нужните реформи.

Днес се навършва една година от идването на ГЕРБ на власт (от спечелването на изборите). По този повод премиерът Бойко Борисов вчера писа "много добър" за работата на партията. Според Иван Костов обаче, ГЕРБ има два месеца да предприеме стъпките в правилната посока, иначе следващата година ще повтори тази.
Не трябва да се изпуска шансът на това управление, подчерта съпредседателят на Синята коалиция, цитиран от БТА.

Изключениe, според него, прави сферата на сигурността и в борбата с организираната престъпност. Затова като "отличници" на кабинета Костов посочи МВР, Министерство на отбраната и МВнР.
"В тези три области управляващите успяват да реализират политическата линия, която да води до повече сигурност и защита на националния интерес", коментира той.

Все пак, от ДСБ са недоволни, че все още не са "осветлени" политическите покровители на корупцията. Освен двама-трима души от БСП, от ДПС няма конкретно посочени и обвинени имена, смятат от партията.
"ДСБ определя политическото си място през изминалата година като на коректив. Ние не сме нито опозиция, нито част от управляващото мнозинство", отбеляза Костов.
Той уточни, че ГЕРБ са възприели много от техните предложения, но не изцяло, защото ги спирали лобистки интереси и популизъм.

От ДСБ обаче са убедени, че ГЕРБ няма да отстъпи от позициите си, които са изцяло в полза на страната ни по отношение на енергетиката и изграждането на големите енергийни обекти. Като плюс лидерът на ДСБ отчете и възстановяването на геополитическата ориентация към НАТО и ЕС, както и на европейското доверие. 


Вижте видео от изявлението на Иван Костов