Това разкри пред bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. Очаква се докладът да бъде оповестен по-късно днес.

Според Маринов това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците като че ли сложили темата сигурност на съвсем заден план.

„Живеем във времена, когато тероризмът се шири навсякъде. За да извършиш терористичен акт, трябва да имаш взривни вещества или оръжие. Трябва да ограничим възможността за достъп до такива взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват съгласно изискванията и сигурността няма да е на най-високо ниво”, допълни той.

От доклада за безопасността ще зависи дали „Емко“ ще си върне лиценза. Първоначално беше обявено, че междуведомствената комисия, която решава за лицензите, ще се събере в края на седмицата.

Дори и да се върне лицензът на предприятието, под въпрос остава какво ще се случи с договорите, които междувременно бяха прекратени.

Вчера стотици работници на "Емко" от заводите в Монтана и Трявна протестираха пред МС. От мениджмънта на дружеството декларираха, че са отстранили всички нередности.

„Освен че сме отстранили тези нередности, класифицирани като нередности от месец юли, сме преподредили всичките си складове, защото искането е да бъдат образцово подредени. Това ние сме направили, така че във всеки един момент може да дойде нова комисия и да ни провери”, заяви Славчо Димиев, ръководител на „Емко” – Трявна.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за атаките срещу заводите. Той отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според Министерството на икономиката русенското дружество все още е собственост на КТБ.