"Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", каза депутатът от ДПС и медиен бос.

Тази сутрин, за около 15 минути, мнозинството в парламента го избра за шеф на агенцията. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви в началото на заседанието, че има предложение от министър-председателя Пламен Орешарски да бъде включена в дневния ред за избор на председател на ДАНС.

Самият Орешарски определи избора си като удачен и го мотивира с това, че е търсел външен специалист.

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения", каза пък лидерът на БСП Сергей Станишев и добави, че вярва на Пеевски.

Номинацията му бе направена в деня, в който в Държавен вестник бяха публикувани спорните промени в Закона за ДАНС. С тях на агенцията бяха дадени оперативни и разследващи функции, не само с разузнавателни и аналитични, както беше при ГЕРБ.

Освен това, в закона беше записано, че вече шефът на ДАНС ще се избира от парламента, а няма да се назначава от президента. Росен Плевнелиев не наложи вето, въпреки призива на ГЕРБ.

"Не мога да повярвам, това е краят на столетницата", заяви лидерът на партията  Бойко Борисов, който излезе от пленарна зала.

Росен Плевнелиев пък отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2 и свиква извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност на 20 юни.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изборът на Пеевски - борба с корупцията или краят на БСП?