Най-сериозно пострадали са селата Полски извор. Ливада, Тръстиково и Черни връх, предаде "Фокус", като се позова на Областната администрация в Бургас.

Съобщава се за жертва и издирвана жена >>

Подадени са десетки сигнали за бедстващи хора, поискали евакуация.

Много от селата в общината са без ток, но заради наводненията екипите на EVN не могат да достигнат до местата на авариите.

В община Бургас най-пострадали са няколко периферни селища, на първо място Равнец.  Сигнали за наводнени къщи са получени също така от село Братово, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", както и от така нареченото "село" на к-с "Меден рудник".

Вижте снимки >>>

Поройният дъжд наводни къщи и в селата Равнец, Братово, в бургаските квартали Горно Езерово, Долно Езерово, "Меден рудник". Жители на Равнец и Долно Езерово бяха евакуирани, предаде БНР.

В Равнец водата е влязла в много къщи и уплашени хора са се качвали на вторите им етажи.

Залети са дворове и стопанства. Постъпили са многобройни сигнали на тел. 112. Засегнати са обществени сгради.

След заповедта на кмета Димитър Николов за обявяване на частично бедствено положение в община Бургас, са издадени още две. Втората е за мобилизация на допълнителни сили и средства от всички общински предприятия и фирмите за пътна и "зелена" поддръжка. Привлечени са и доброволческите формирования за отводняване с помпи на наводнените имоти.
Третата заповед на кмета е за отмяна на учебните занятия в най-пострадалите райони - училището/детската градина на село Равнец и училището на квартал "Горно Езерово".

Затворени са пътищата към Братово, Константиново и направлението Полски извор – Тръстиково. Има сигнали за паднали клони и задръстени шахти.

Има наводнени участъци по магистрала "Тракия".

Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от км 325 до км 359 в посока София, поради свличане на земни маси в аварийната и активната ленти в следствие на обилните дъждове, предупреди рано тази сутрин Пътната агенция.

НИМХ влоши прогнозата си за Бургаска област, като отправи предупреждение за крайно опасно време - червен код заради обилни валежи и силен вятър. По-рано кодът беше оранжев, но пак за опасно време.

Оранжев код за обилни валежи е в сила за 3 области - Кърджали, Хасково и  Ямбол. Очакват се валежи между 35 и 50 литра на квадратен метър, а локално са възможни и количества и до 60 л/кв.м.

По Южното Черноморие ще духа и силен североизточен вятър с пориви до 24 м/секунда.

В областите: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Варна и Добрич е в сила жълт код за валежи. В тях количествата от дъжд ще бъдат в порядъка между 15-30 л/кв.м. за денонощието.

Следете прогнозата на Дир.бг