Последният доклад на неправителствената правозащитна организация е посветен на състоянието на демокрацията в бившите социалистически страни и държавите от бившия Съветски съюз, съобщиха БНР и "Фокус". .

В доклада пише, че от падането на комунизма България укрепила система от демократични институции, като през 2004 г. се присъедини към НАТО, а през 2007 г. към ЕС.

Редица парламентарни, президентски и местни избори са проведени свободно, честно и без нарушения. Преди 2013 г., в продължение на едно десетилетие, страната се радва на стабилни и пълномандатни правителства.

Въпреки това като проблем за България е отбелязана неефективността и подкупността в политическата система като цяло, в частност в съдебната система, като за основни пречки пред борбата на страната срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Отчита се ниското обществено доверие в институциите и дискриминацията на етническите малцинства.

В текста се казва, че събитията през 2013 г., включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, илюстрират тези проблеми и показват близките връзки между политическите лидери и представители на икономически групировки.

Според "Фрийдъм хаус" рейтингът за демокрацията в България за 2014 г. е 3,25 пункта, което прави страната полуконсолидирана демокрация.
Рейтингът е претърпял понижение спрямо 2013 г., когато оценката за състоянието на българската демокрация е била 3,18.

За националното демократично управление организацията дава на България 3,75 пункта, а за изборния процес 2,25.

Оценката за гражданското общество е 2,25.
Независимостта на медиите е оценена с 4,00, а местното демократично управление - с 3,00.

На съдебната рамка и независимостта на съдебната система е даден рейтинг 3,25, а корупцията е оценена с 4,25.

Скалата е от 1, което е най-добър резултат, до 7 - най-лош резултат.