Това предупреди Европол в доклад за организираната престъпност Европол, цитиран от ДПА и БТА.

Според европейската полицейска служба албански, турски банди и криминални групи от страни от бившия Съветски съюз се стремят да разширят дейността си в Европейския съюз и може да използват възможностите, които предлага евентуалното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство на свободно движение.

Европол изтъква и ролята на българските криминални банди в трафика на хора в ЕС. Имайки предвид размера на ромските общности в България и Румъния, предложеното приемане на тези страни в Шенгенската зона може да доведе до допълнителен ръст на трафика на хора от страна на ромски организирани престъпни групи, се казва в доклада, цитиран от "Фокус".

Най-често споменаваните криминални банди, участващи в трафик на хора в ЕС, са, в низходящ ред – ромски, нигерийски, румънски, албаноговорящи, руски, китайски, унгарски, български и турски организирани престъпни групировки. Като най-застрашаващи за обществото се считат българските, румънските (основно ромски), нигерийски и китайски групировки.

В издавания два пъти в годината доклад Европол също така изтъкна опасността от "направени неотдавна и бъдещи премахвания на изискваните от ЕС визи за държавите от Западните Балкани, Украйна и Молдова".
Премахването на визите за Русия и Грузия също беше споменато като възможна заплаха.

Европол отбеляза, че миграционните потоци от Южното Средиземноморие и към източната граница на ЕС са намалели значително, но призна, че това може да се промени в резултат на въстанията в Северна Африка.
Полицейската служба предупреди, че социалните и политически вълнения в региона може да окажат силно влияние върху вътрешната сигурност в Южна Европа.

Все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през Западните Балкани и Югоизточна Европа, като България се е превърнала във важна транзитна точка за морски пратки с кокаин. Това се казва още в доклада на Европол.

В документа пише, че големи пратки пристигат на пристанищата в Адриатическо и Черно море, като кокаинът минава през Западна Африка, Турция и по балканските маршрути. Дрогата е предназначена за италиански престъпни групи. Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входните точки за кокаина от Латинска Америка.

В доклада се посочва още, че в Югоизточна Европа през последните години се е увеличил трафикът на дрога, балканските маршрути са станали по-разнообразни и има значително повишаване на нелегалната имиграция през Гърция.

Последна актуализация в 13.42 ч.