С увеличението ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства, смятат министрите.

За 2017 г. минималното заплащане да стане 460 лв., предложи кабинетът.

С промяната в размера на минималната заплата се очаква да се намали обхватът на „работещи бедни“ и да се генерират по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление, смята министър Ивайло Калфин.

Правителството одобри промени в решението си за приемане на стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2016 г.

На 10 млн. лв. се увеличават стойностните показатели на стандартите за финансиране на дейностите в сферата на музеите, художествените галерии и библиотеките.

За 2016 г. в сферата на културата се въвеждат стандарти за финансиране и на държавните музеи, художествени галерии и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. С промените в Закона за закрила и развитие на културата от 1 януари 2016 г. тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и прилагат система на делегиран бюджет.

По този начин се гарантира синхронизиране на националната културна политика в сектора, уеднаквяване на регулациите и създаване на възможности за по-голяма самостоятелност и мотивация на работещите в музейното дело за популяризирането на националното културно богатство.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 13 млн. лв., предаде БГНЕС. Средствата са предназначени за помощи за отопление. По този начин ще се гарантира целева социална защита на 60 000 лица и семейства от най-рисковите групи.

В предпоследното си заседание за тази година МСт одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини и на регионалното министерство в общ размер на 45 887 251 лева.

Предложената промяна по бюджета на МРРБ е във връзка с извършване на окончателни плащания по проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. в размер на 36 632 413 лева. Останалите средства са разпределени между няколко общини за реализиране на проекти с цел подобряване на инфраструктура.

По бюджета на Столична община се предоставят 7 млн. лв. за реализиране на ново транспортно-комуникационно решение по бул. „Ген. Скобелев” от бул. „Христо Ботев” до бул. „Витоша”. Разчетени са допълнително и 500 000 лв. за дейности, свързани с ремонт и оборудване на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министерският съвет прие и постановлението за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2016 г. в срока, определен със Закона за публичните финанси.

С постановлението се определят конкретните задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на държавния бюджет, както и необходимата информация и сроковете за нейното предоставяне в Министерството на финансите, Министерския съвет, Народното събрание и Сметната палата.

Конкретизират се и показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на бюджетните организации, които прилагат програмен формат на бюджет, с изключение на бюджета на Народното събрание, в рамките на утвърдените с годишния закон за държавния бюджет разходи по области на политики и бюджетни програми.

Правителството удължи с още една година наложените ограничения в размера на командировъчните средства, които получават служителите в дипломатическите ни мисии в чужбина. Промяната беше направена в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат.

Предвижда се достигането на пълния процент от предвидените в нея дневни командировъчни за представителите ни зад граница да стане от 1 януари 2017 г., а не от 1 януари 2016 г.