Двамата обсъдили събитията в Либия и Северна Африка, съобщиха от правителствената пресслужба. Георгива, която оглави класацията на стоте най-влиятелни жени в България, благодарила на премиера за бързата реакция на правителството и осигуряването на самолет за евакуиране на египетски граждани от либийско-тунизийската граница до страната им.

Еврокомисарят е информирала премиера, че хората, които напускат Либия, са не само работници, бягащи към домовете си в Египет и в Бангладеш, а вече има и либийци, които се страхуват за живота си и преминават в Тунис и в Египет.
"При нужда правителството има готовност отново да изпрати български самолет за евакуиране на още нуждаещи се хора", заявил министър-председателят.

Георгиева обяснила, че от 850 млн. евро, с които Европейският съюз разполага тази година за хуманитарни помощи и за реакция при кризи, за ситуацията в Либия и в съседните страни засега са отделени 30 млн. евро, но има съгласие те да бъдат увеличени. Държавите от ЕС били готови да изпратят в региона на кораби, самолети и директна хуманитарна помощ за справяне с кризата. 

Борисов и Георгиева обсъдили и покачването на цените на петрола, което води до нарастване цените на храните. Двамата се съгласили, че България има възможност и трябва да увеличи производството и износа на хранителни продукти.

Има още българи в Либия. Уточнява се броят им и къде се намират", коментира пред журналисти еврокомисарят, цитирана от "Фокус". Уточнява се как може най-безопасно българите да се приберат.

Това, което знаем за кризата в Либия, е че тя е изключително сложна, защото има хуманитарен елемент в страната, по границите и потенциално - по целия свят, каза междувременно Кристалина Георгиева на лекция на тема "Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при кризи" в Софийския университет. Успяхме да се мобилизираме за посрещане на бежанците от кризата, но това не е лесно, защото 15 000-20 000 души преминаваха на ден на място, което не е пригодено за това, заяви тя.

По думите й битката срещу режима на Кадафи, за съжаление, е на път да прерасне в гражданска война, въпреки че засега не е класифицирана като такава. Сред хуманитарните последици еврокомисарят открои нарастващия брой ранени и загинали, както и факта, че в западната част на страната няма достъп за хуманитарните организации.
По границите бягат предимно мъже, здрави и работещи, които искат да стигнат до домовете си в 21 страни по света, каза Георгиева.

Междувременно стана ясно, че около 1000 имигранти от Северна Африка са достигнали до италианския остров Лампедуза през последното денонощие. 11 лодки са достигнали от Тунис до Лампедуза в неделя и понеделник, съобщи агенция АНСА, цитирана от "Фокус". Центърът за имигранти на острова е с капацитет 850 души и вече е препълнен. Вътрешният министър Роберто Марони одобри част от имигрантите да бъдат преместени в други центрове в Южна Италия.