Премиерът каза още, че е необходим трезв анализ за атомната енергия, предаде "Фокус".
Много е лесно да се поддадем на емоциите около АЕЦ „Фукушима”, заяви Борисов и допълни, че ако японците бяха задействали навреме защитите на своята атомна електроцентрала и бяха спазили мерките за безопасност, нямаше да се стигне до настоящата ситуация.

Има голям шанс да започнем изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и на АЕЦ "Белене", ако Европейската комисия (ЕК) ни даде критерии колкото се може по-бързо за бъдещето на ядрената енергетика, заяви премиерът в отговор на журналистически въпрос, цитиран от БТА.

"Това ще е добре и за нас, и за цяла Европа, ако имаме критерии, защото ще знаем какво да правим, допълни той, като добави, че се надява това да стане до края на тази година. Второто нещо, което ЕК са длъжни да направят, е да кажат дали нашите съседи също ще се откажат да строят реактори, ако ние и целият Европейски съюз се откажем от ядрената енергетика, каквито мнения има много", допълни министър-председателят.

Той добави, че би било глупост, ако ние се откажем, а нашите съседи, в случая Турция, построи своите четири реактора и започне да работи за още една атомна централа в непосредствена близост до България.
Според него ЕК има необходимите средства и сила да накара съседите ни също да се откажат от строителството на ядрени реактори, ако наложи подобно решение на нашата страна. Премиерът припомни, че Турция се бори да стане пълноправен член на Европейския съюз.

На въпрос дали е разглеждал в детайли предложението на АЕЦ „Козлодуй” за строителство на нови блокове, Борисов отговори: "Разглеждал съм го много повече, отколкото си мислите".

Новото хранилище
Най-важното е, че новото съоръжение ни прави независими от Русия, тъй като няма да го извозваме до там, заяви Бойко Борисов.

В хранилището ще може да се съхраняват до 50 години 5256 касети с отработено ядрено гориво. Идеята е в бъдеще капацитетът на съоръжението да бъде увеличен. Заради безопасността железобетонни контейнери ще обезпечават сухо съхранение на касетите с отработено гориво.

Избрана е една от най-модерните технологии за съхранение в контейнери от стоманобетон тип "Консор" 440-84. Контейнерите осигуряват оптимален топлообмен и защита от радиационни излъчвания.
Съоръжението е проектирано и изградено от германския консорциум "Нукем Текнолоджи". Финансирането в размер на 70 500 000 евро е осигурено чрез Международния фонд "Козлодуй" за подпомагане извеждането на четирите малки реактора на АЕЦ и Европейската банка за възстановяване и развитие.