Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова публично призова Иван Искров да подаде оставка до 19 юни.

Думите на Стоянова бяха изречени на 4 юни, след като Комисията по бюджет и финанси прие единодушно новите правила за избор на управител на БНБ. Тогава тя разясни, че с Искров имали уговорка в момента, в който се внесе и една кандидатура за управител на БНБ, той да си подаде оставката. Двамата определили датата 19 юни, припомня БГНЕС.

След думите на председателя на бюджетната комисия, от БНБ уточниха, че "никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", казаха от централната банка тогава.

На 17 юни в Народното събрание бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров. За поста на гуверньор ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов, припомня парламентарният репортер на БГНЕС.

Оттук нататък процедурата е следната – кандидатурите трябва да бъдат качени на сайта на парламента, а седем дни по-късно да има изслушване в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала.

За да се случи обаче това е необходимо настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров да подаде оставка. В противен случай избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.