За кандидатурите на РБ съобщи на брифинг в парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Днес в 18 часа  изтича срокът за номинациите.

Официално са предложени кандидатурите на Димитър Радев от ГЕРБ и на Григорий Вазов от ПФ. Новите официални предложения от днес са на Бисер Манолов от РБ и на Виктор Йоцов от АБВ.

Според Кънев с двете предложения от РБ ще има възможност за конкуренция, за изслушване на всички аргументи и на тяхната позиция относно бъдещи номинации за подуправител на БНБ.

"Внасяме документите на Бисер Манолов, издигаме и кандидатурата на Димитър Радев, чиито документи вече са внесени в деловодството. Считаме двамата за общи кандидати на Реформаторския блок", обясни той.

Бисер Манолов бе издигнат предварително от ДБГ, без да е съгласуван в целия РБ.

По думите на Кънев процедурата е такава, че депутатите могат да гласуват за повече от един кандидат.

"За да издигаме кандидатурата на г-н Радев, очевидно я харесваме. Няма причина кандидатурата да е само една", каза още той.

Трябва да се излезе от схемата, че който управлява, налага шеф на БНБ, каза другият съпредседател на РБ Найден Зеленогорски. На база на експертиза трябва да се вземе решение измежду повече кандидати, обясни той.

"Няма нищо лошо да се чуе повече от един кандидат, а не той да се налага чрез схеми и договорки", добави Зеленогорски.

АБВ предлага Виктор Йоцов

АБВ днес издигна кандидатурата на икономиста Виктор Йоцов за гуверньор на Българска народна банка (БНБ). Той бе представен в парламента лично от вицепремиера Ивайло Калфин.

"Промените в БНБ не трябва да бъдат рутинна дейност - трябва да се възстанови доверието в Централната банка, а ръководството на БНБ да се ангажира с влизането ни в еврозоната, каза Калфин.

Виктор Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, бил е представител в продължение на 7 години на България в Международния валутен фонд, в Института за икономически изследвания към Българската академия на науките и като преподавател в УНСС.

Според Ивайло Калфин и АБВ има два въпроса, на които следващото ръководство на БНБ трябва да отговори. На първо място, трябва да се възстанови доверието към БНБ и контрола над банковия сектор. Доверието е било сринато след случая с КТБ, каза вицепремиерът.

На второ място ръководството на БНБ трябва да се занимае с много по-активна ангажираност към приемането на страната в общия Банков съюз на ЕС, добави той. Централната банка трябва да подходи към бъдещото влизане на страната в еврозоната, смята Калфин.

Според АБВ, колкото е по-богат изборът на управител на БНБ, толкова по-добър ще бъде новият управител.