Това са общините Чавдар, Мирково и Златица, съобщи пред „Фокус“ инспектор Красимир Запрянов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Късно снощи бе съобщено, че в община Чавдар е обявено бедствено положение, а в общините Мирково и Златица - частично бедствено положение.

В с. Чавдар ситуацията е доста сериозна поради съборени стълбове от преминали смерч и силна градушка, съобщиха от ЧЕЗ. От 17.00 ч. вчера е прекъснато електрозахранването. На място са изпратени допълнителни полицейски екипи, за да не се допускат престъпления.

Вижте снимки >>

В трите общини бурята е нанесла значителни материални щети, няма пострадали граждани, уточни Запрянов.

Лозята и листата на дървета са на земята – "като зимен пейзаж по средата на юни е", оплакаха се жители на Челопеч.
Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, предаде БГНЕС.

От ЧЕЗ съобщиха още, че силната буря снощи в София и София област е оставила без електрозахранване части от Банкя, Горна баня, Герман, от района на Подуяне.

Има свличане на земна маса в община Божурище, между селата Златуша и Делян, с отстраняването й вече са се заели екипи от областно пътно управление.

Бурята вчера прекрати Европейското Гран по стрелба с лък край Царско село след като гръмотевица ударила съвсем близо до състезателите.
"Беше страшно. Направо все едно падна бомба. Токът в комплекса спря", разказа генералният секретар на Българската федерация по стрелба с лък Калинка Иванова.

През изминалото денонощие поройни дъждове са паднали на много места в страната, подадени са 157 сигнала свързани с лошото време.

Буря в Карловско

Мълния е нанесла щети на три карловски квартала вчера. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства.
Порой и буря нанесоха щети и в четири карловски села  - Климент, Войнягово, Дъбене и Каравелово.

Най-големи са пораженията в с. Климент. Около 1 м е била водата, която е навлязла в дворовете и къщите. Има опасност да прелее и язовирът над селото, остават около 50 см, съобщиха от кметството. От "Напоителни системи" извършват плавно изпускане на водата.

Наводнени са къщи и в старозагорския квартал "Лозенец".

В Бургаска област има 35 сигнала за щети. "Най-сериозни сигнали има подадени за къмпингите Каваците, Смокиня, Веселие и Градина, където има придошли води и има опасност да бъдат завлечени в морето каравани. Евакуирани са двама човека от бунгало и един от къмпингите", съобщи  главен инспектор Тошко Бързилов пред БНР.

Около 50 кв. м от покрива на автогарата във Върбица е унищожен при пожар снощи, предизвикан от мълния, съобщиха от ОД на МВР в Шумен.

Жълт код е обявен за 19 юни в 17 области

Предупреждението засяга Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната.

Следете прогнозата за времето >>