Мотивите за рокадата не се споменават от правителствената пресслужба.

56-годишната Ева Жечева бе назначена за председател на ДАЗД в края на юли 2013 г. от кабинета "Орешарски" на мястото на Калин Каменов. Тогава той обяви, че смяната му е политическа.

Уволнението на Каменов предизвика скандал в парламента. От ГЕРБ осъдиха политическия реваншизъм и разправата със служителите в държавната администрация. От ДПС отговориха, че обвинението е "смешен плач", а БСП упрекнаха ГЕРБ, че не са направили нищо за децата.

Самата Жечева, която бе начело на ДАЗД и от 2001 до 2002 г., пък коментира, че назначението й не е политическо, защото не представлява част от политическите сили, които са на власт, а е просто експерт.

Сега тя ще бъде заменена от Офелия Кънева, която от 2009 до 2011 година, е заемала длъжността директор на дирекция „Закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане.

На този пост тя е осъществявала методическо ръководство на дейността за закрила на детето, участвала е в изготвянето на проекти на нормативни актове в областта на закрилата на детето, разработвала е указания и методически материали по прилагането на нормативните актове, методически е ръководила предоставянето на социални услуги за деца.

Държавната агенция е пряко подчинена на Министерски съвет. Като вицепремиер доскорошният социален министър Ивайло Калфин я наблюдаваше, но новият социален министър Зорница Русинова няма тази функция, тъй като не е вицепремиер, отбелязва БНР.