Вчера в. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че като значителна стъпка, за да възпре евентуална руска агресия в Европа, Пентагонът има готовност да разположи танкове, пехотни бойни машини и други тежки оръжия, необходими за около 5000 американски военни в няколко балтийски и източноевропейски страни, сред които и България. Складове за тях се очаква да бъдат изградени в Полша, балтийските страни, България, Румъния и може би в Унгария.

"Към момента към българското правителство - няма каквото и да е предложение, което може да бъде обсъждано, за това САЩ да разположи военна техника в страната ни. Ако има такова, ние ще се отнесем отговорно, тогава, когато получим конкретно предложение", обяви държавният глава Росен Плевнелиев след срещата му с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, цитиран от „Фокус“.

По думите му, властите у нас следят процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница.

Плевнелиев обясни, че България като достоен член на НАТО изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г.

България е активен и отговорен член на НАТО“, заяви държавният глава. Той припомни, че на провелия се наскоро Консултативен съвет по национална сигурност, е намерен широк политически консенсус за това България от 2016 г. плавно да увеличава бюджета за отбрана, за да може той в рамките на 10 г. да достигне 2 процента от БВП.

С това решение показваме, своето отговорно поведение. Към момента следим идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност“, допълни президентът.