Като значителна стъпка, за да възпре евентуална руска агресия в Европа, Пентагонът е готов да разположи танкове, пехотни бойни машини и други тежки оръжия, необходими за около 5000 американски военни в няколко Балтийски и източноевропейски страни, пише изданието, цитирано от БТА.

Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние.

Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието.

След разширяването на НАТО към балтийските страни през 2004 г., САЩ и техните съюзници избягваха постоянното разполагане на оборудване или войски в Източна Европа, тъй като се стремяха към различни форми на партньорство с Русия, посочва вестникът.

Това е доста значителна промяна в политиката, пояснява Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал и бивш върховен командващ съюзническите сили на НАТО.

Количеството на планираното оборудване е малко в сравнение с онова, което Русия би могла да приближи към страните от НАТО или към границите си, но ще послужи като знак за американския ангажимент и ще подейства като разубедително средство по начина, по който го направи Берлинската бригада след кризата с Берлинската стена през 1961 г., коментира вестникът.

Предложената техника, която ще бъде разположена в съюзнически бази, ще е достатъчна за въоръжаването на бригада от 3000-5000 военни.

Според предложението оборудване, достатъчно за рота или евентуално за батальон, тоест около 750 военни, ще бъде разположено в Полша, Румъния, България и евентуално Унгария.

Оборудване, достатъчно за около 150 военни ще бъде разположено във всяка една от трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония.