Руски доброволци, които са се сражавали на страната на сепаратистите в Източна Украйна, може да са се присъединили към силите на президента Башар ал Асад в Сирия.

Това заяви адмирал Владимир Комоедов, председател на комисията за отбрана в Руската дума, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Възможно е групи руски доброволци да се появят в редовете на сирийската армия като участници в боеве", заяви Комоедов, коментирайки непотвърдени медийни съобщения, че руски доброволци, които са воювали на страната на сепаратистите в Източна Украйна, са били забелязани в редиците на сирийската армия.

Какво може да привлече доброволците извън идеите? Разбира се, парите, каза Комоедов, депутат от Комунистическата партия. 

Дневната заплата на един такъв доброволец достига до 50 долара. В петък лидерът на Чечения Рамзан Кадиров заяви по радиото, че е готов да изпрати чеченски части в Сирия за извършване на специални операции, ако президентът Владимир Путин даде благословията си.

Комоедов каза също, че е възможно руският Черноморски флот да бъде използван за блокиране на части от сирийското крайбрежие при необходимост или за обстрел срещу ислямски групировки на сирийска територия. Но добави, че засега не се налага използване на силите на флота, защото екстремистите са доста навътре в територията на Сирия.

Кремъл заявява, че засега няма планове да изпраща сухопътни войски в Сирия и не е коментирал дали там има руски доброволци или наемници.

Предложение за преки военни контакти Русия-САЩ

Русия е предложила на САЩ военните на двете страни да установят в най-скоро време пряк контакт заради военната й операция в Сирия, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските осведомителни агенции. Лавров съобщи, че Русия е поискала разяснения от САЩ за това какво представлява Свободната сирийска армия.

"Говорят ни за Свободна сирийска армия, но къде е тя? Тя остава фантомна структура, за нея нищо не е известно. Готови сме да установим с нея контакт", посочи той.

Русия ескалира войната в Сирия, като взима на мушка умерената опозиция, предупреди днес американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

В реч по време на посещение в Испания Картър сравни опитите на Москва да укрепи режима в Дамаск като това да "се вържеш към потъващ кораб".

Сирийски бунтовници: Съюз срещу Русия и Иран

Сирийски бунтовнически групировки, включително мощната ислямистка фракция "Ахрар аш Шам", призоваха страните от региона да сформират съюз срещу Русия и Иран в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на тяхно комюнике.

Бунтовниците, между които и групировки под шапката на Свободната сирийска армия, посочват в изявлението, че е необходимо сътрудничество за противопоставяне на "руско-иранския съюз, окупиращ Сирия".

Иракски шиити: Русия е добре дошла

Най-могъщата шиитска милиция в Ирак, подкрепяна от Иран, бригадата "Бадр" обяви днес, че би приветствала руски въздушни удари срещу "Ислямска държава" на иракска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Очакваме да видим руски военни самолети да бомбардират позициите и щабовете" на "Ислямска държава" в Ирак, както и всичките й маршрути за снабдяване в Сирия", каза пред Ройтерс Муен ал Хадими, високопоставен съветник на лидера на бригадата "Бадр".

"Ще приветстваме силно подобна интервенция на руснаците за премахване на Даеш /арабският акроним на ИД/ в Ирак".

От своя страна говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че в Кремъл не е постъпвало искане от Багдад за разширяване на руската военна операция срещу ИД в Ирак.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?