С четиринайсет гласа "за" Висшият съдебен съвет прие декларацията,
внесена от членовете Михаил Кожарев, Румен Георгиев и Димитър Узунов, съобщиха БТА и "Правен свят".

С нея висшите магистрати се обявиха срещу твърденията на министъра на правосъдието Христо Иванов пред медиите. Вчера Иванов даде интервю за Нова телевизия, в което определи ВСС като "централната трансмисия за търгуване на дела, без която търговията с дела и тоталната безнаказаност са невъзможни".

Според декларацията твърденията на правосъдния министър са неверни и не отговарят на конструктивния диалог.

Още вчера ВСС са отправили покана към Христо Иванов за среща, за да решат този спор. По думите на Михаил Кожарев, който днес поиска оставката на Иванов, висшите магистрати искали с невоенни действия да изгладят разногласията, "да сложим край на тази очевидна война".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че диалог с Христо Иванов няма и не го интересува какво е казал по отношение на ВСС или него лично. Той добави, че е свикнал с изявите му, които са "много благи и възпитани" по време на заседанията на съвета и странни навън.

Цацаров заяви, че него го интересува конкретно колко са съкращенията в главната дирекция "Охрана" и какво става с 42 съдебни сгради, които остават без охрана.

ВСС прие единодушно да покани на свое заседание министър-председателят Бойко Борисов, по време на което да обсъдят диалога между съвета и правителството и проблема със съдебните сгради и тяхната охрана.

Въпросът трябваше да бъде дискутиран днес, но правосъдният министър Христо Иванов не присъства на заседанието, тъй като е на посещение в Брюксел.

Иванов от Брюксел: Критиците да не се радват твърде много

Попитан от български журналисти в белгийската столица дали ще подаде оставка, правосъдният министър отговори, че неговият ангажимент е да направи всичко необходимо за това "да пробута, да избута" съдебната реформа, колкото може по-далеч.

ко това изисква моята оставка, с удоволствие. Но за момента това изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо, за да се случи реформата", добави Христо Иванов.

По думите му, наближава изключително важен момент, в който трябва да бъде направена важната стъпка към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи да бъдат прекъснати системните елементи на модела, които позволяват корупцията и влиянието в съда.

"Да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи взимането на решения и организирането на работата в съдебната власт. Очевидно това е в сърцевината на всички проблеми", коментира още правосъдният министър по повод множеството публикации с нападки срещу неговата работа.

Във вторник временната парламентарна комисия не прие на първо четене предлаганите от управляващите промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, които предвиждат разделяне на ВСС на две колегии.

Проектът на правосъдното министерство предизвика острото възмущение на висшите магистрати, а главният прокурор Сотир Цацаров ги определи като "опасни".

Реформаторският блок обаче предупреди за правителствена криза, ако съдебната реформа се провали. От блока ще оттеглят подкрепата си към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, ако неговата партия АБВ не подкрепят промените в Конституцията.