Историкът заяви, че е въодушевен и благодари на правителството на Никола Груевски, което издигна вече паметници на български национални герои. В Скопие преди няколко дни бе поставен паметник на българския цар Самуил.
"По този повод  се осмелявам да предложа на македонското правителство мотивиран списък с няколко български царе. Те са оперирали на територията на Македония през средните векове”, заяви Божидар Димитров пред  Агенция "Фокус".

Номер едно в списъка е кан* Кубер, който през 680 г. основава в Битолско-Прилепското поле втора българска държава на Балканите, след като по същото време брат му кан Аспарух основава в Мизия днешната българска държава. Кан Кубер се опитва, но претърпява неуспех в опита си да превземе Солун и да го направи своя столица. В замяна на това – разширява територията на държавата си с днешна Източна Албания, цяла Вардарска Македония и Косово.

На второ място в списъка е кан Крум (801 – 813). Според редица учени той произхожда от династията на кан Кубер и по този начин формира нова българска управляваща династия. Той разширява територията на България с Тракия и Вардарска Македония.

На трето място – цар Борис Кръстител (852 – 889). Покръствайки България, покръства и прадедите на днешните македонци. Любопитното е, че според т.нар. Брегалнишка легенда покръстването в Македония става под личното ръководство на Светите братя Кирил и Методий, като тяхна база е бил град Равен, в днешна Източна Македония, чийто развалини бяха открити от скопските археолози близо до град Кочани.

На четвърто място е цар Роман (980 – 997). По думите на професор Димитров той е резидирал в град Скопие, който превърнал в своя столица. По този начин  малкото провинциално градче станало голям и добре укрепен град. Роман е известен и с това, че е построил манастира „Свети Георги” край Скопие.

На следващо място е цар Иван Владислав (1015 – 1018), отстоявал героично независимостта на българската държава и загинал в битка с византийците край град Драч, днешна Албания. От един надпис става ясно, че той е построил и крепостта Битоля.

Накрая е цар Константин Тих, който е бил управител на Скопие до 1257 година, когато благодарение на прекрасните си войнски качества, той е отблъснал нападение на Скопие на византийци и сърби. Поради това е бил избран за български цар от болярския съвет и управлявал повече от 20 години, каза още Божидар Димитров.

*В научни трудове и популярни публикации историците от края на XX и началото на XXI век използват както формата "кан", така и по-популярния "хан".