Изминалият юни е бил не само най-горещият в историята, но и четвъртият пореден месец, в който е счупен температурен рекорд, твърди американската Администрация за океанско и атмосферно наблюдение, цитирана от АФП, съобщи БНР.

Ледената полярна покривка, която е другата мярка за глобалното затопляне, също се е стопила повече от всякога до 1 юни. 2010 г. вече има повече месеци с температурни рекорди от 1998 г., която бе най-горещата година досега. Разглеждани в изолация цифрите не са пряко отражение на промените в климата.
Само ако се проследят в продължение на няколко десетилетия, те могат да докажат катастрофалните последици от човешката дейност на Земята, смятат учените.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи за рекорден брой случаи на удавяне в страната - 71 души за 24 часа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В Русия вече от седмици царят най-големите жеги от над 100 години насам. Министерството е регистрирало през последното денонощие 85 нещастни случая във водоеми.

През юни времето в Австрия представляваше низ от резки промени от жега (над 30 градуса) към силно захлаждане (на места в планините валя даже сняг). Циклонът "Петра" с ветрове със скорост 100 км в час предизвика в неделя  наводнения и свличания. В Залцбург валя град с размери на кокоше яйце, а градушката в Инсбрук задръсти канализационните шахти и центърът на града остана под вода.
Последва силно захлаждане - на планинския проход Брене температурата падна от 32,7 до 8,1 градуса.

Тази година лятото в Германия закъсня, като до средата на юни температурите се движеха в диапазона 14-17 градуса и рядко превишаваха 20, предаде  ИТАР-ТАСС. През юли обаче настъпи силно затопляне и почти всеки ден термометрите показваха над 30 градуса.

През този месец в Белгия бе установен абсолютен температурен рекорд за последните 60 години - на 6 юли в Брюксел бе измерено 37 градуса. Атмосферните аномалии предизвикаха на 14 юли мощна буря, преминала над Франция и Южна Белгия.

Учените в Белгия не са на едно мнение за причините за необичайната жега. Екзотична хипотеза предлага група независими еколози от Антверпен. Според тях "виновен" е исландският вулкан, който през пролетта блокира въздушния трафик над Европа. Твърди се, че вулканичната пепел така е изменила състава на въздуха, че той се нагрява не от отразена от земната повърхност топлина, както е нормално, а пряко от слънчевите лъчи.

В Лондон пък раздават сладолед на кучетата заради горещото време. Идеята е на природозащитници. Те са обезпокоени за физическото състояние на най-добрия приятел на човека, който може да прегрее, пише “Таймс“, цитиран от БГНЕС. Кучешкият сладолед е два вида – с вкус на пиле и с особен вид английски бисквити. Четириногите с голямо удоволствие ядяли десерта, който се раздавал  безплатно.

Междувременно Южна Америка е застигната от най-студената зима за последните години, съобщават от шест страни на континента. Суровото време е взело досега около 180 жертви.