В някои области не достига питейна вода, съобщи bTV. Големи са щетите и за земеделието. Заради сушата е обявена извънредна ситуация в 16 региона. Измерените температури са най-високите за изминалите 130 г.

Горите в района на Нижни Новгород са пламнали в огън. Патрулиращи екипи се борят със стихията. В тежката ситуация много хора в Русия правят молебени за дъжд.
В столицата Москва температурите се очаква да бъдат до 34-36 градуса, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Жегата ще продължи и през следващите 5 дни. През нощта и сутринта се създават неблагоприятни метеорологични условия, които създават предпоставки за натрупване на вредни примеси в приземния слой на атмосферата. Според прогнозите в края на седмицата температурата на въздуха ще достигне 38 градуса.

Московските власти удължиха работното време на фонтаните, увеличиха броя на цистерните, които три пъти в денонощието поливат с вода улиците. Заради необичайно високите температури на 17 юли в Кремъл ще бъде отменен традиционният развод на караула. Както съобщи Федералната служба за охрана става дума за конните и пеши караули на Президентския полк на Съборния площад в Московския Кремъл. В службата преценили, че аномалните температури може да представляват риск за здравето на участниците в церемонията.

Според специалистите конете не могат да участват в подобни прояви при температура по-висока от 25 градуса, а военнослужещите са облечени в много красиви униформи, които обаче са от чиста вълна, а живописните им шлемове - т.нар. кивери, тежат повече от 600 г всеки.