Вече си имаме и суперкомпютър

stat 15:28  |  9 септември 2008 / Таня Тодорова /  
Станишев откри суперкомпютър в Държавната агенция за информационни технологии Станишев откри суперкомпютър в Държавната агенция за информационни технологии
Сн.: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев откри Национален суперкомпютърен център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
Премиерът посочи, че този компютърен център ще помогне за работата на българските изследователи и фирми. В него ще работят учени от Софийския университет, Техническия университет, Медицинската академия и БАН.
В центъра ще се правят изследвания за лекарства, ще се изследва сеизмичната устойчивост на сградите, ще се проучва рискът от наводнения, ще се работи по откриването на находища на нефт и газ, както и за прогнозиране разпространението на вредни и токсични вещества.
В XXI век България трябва да прави икономика на знанието, като научните изследвания имат връзка с практиката, каза Станишев. Той посочи, че центърът е единствен в Югоизточна Европа.
Председателят на ДАИТС Пламен Вачков отбеляза, че този компютърен център е на 40-о място по мощност в света. В центъра ще бъде монтиран първият в България суперкомпютър IBM Blue Gene/P.
Вижте снимки от откриването на центъра


Последно в


”Дизелгейт” далеч не е свършил за ”Фолксваген”

Преди близо година американските ековласти обвиниха компанията „Фолксваген”, че е нарушила законите, като е инсталирала софтуер, манипулиращ пробите за емисии.


Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?

Да Не
Кой е виновен за пожара в Пловдив? Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент?