Това стана по време на XXIII-та Конференцията на ООН за изменението на климата, която се провежда в германския град Бон през ноември.

В тази връзка бе обявена международна инициатива, насочена към предоставянето към 2020 г. на застраховки за стотици милиони жители на бедните страни, изложени на природните катаклизми. Бе отбелязано също, че въпреки че застраховането срещу природни бедствия е разпространена практика в света, тя все още е недостъпна за жителите на най-малко развитите островни държави в света.

"През 2017 г. стихийните бедствия причиниха материални щети за 200 млрд.долара. Тазгодишният сезон на ураганите, засушаванията и наводненията отново напомни, че никой в света не може да избегне природните бедствия, но хората имат възможност да застраховат своето имущество", посочват от ООН.

Германските власти вече откликнаха на призива и обявиха, че ще отделят 125 млн. долара за инициативата. В свое изявление Томас Силберхорн, държавен секретар на парламента към германския федерален министър по икономическото сътрудничество и развитието, подчерта, че застраховка "Климатичен риск" е отговор на постоянно нарастващите екстремни метеорологични явления в света, както и заявка за превантивна намеса и решителни действия с цел намаляване въздействието на екстремните климатични събития.

"Застраховката е един от инструментите за справяне с това предизвикателство", добави той.

Великобритания също съобщи, че към юли 2018 г. ще отдели 300 млн. лири.

Форумът в Бон обединява работата на различни нива по три международни договорености по климата – конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), сесия на страните по Протокола от Киото и по Парижкото споразумение.