Коментатори хванаха Мелания Тръмп, че части от речта й силно наподобяват словото на сегашната първа дама Мишел Обама на конгреса на Демократическата партия през 2008 година.

Снощи милиардерът Доналд Тръмп представи съпругата си пред националния конгрес на Републиканската партия в Кливланд, Охайо, и й даде думата.

В словото си г-жа Тръмп похвали своя съпруг като "състрадателен" човек, който "ще се бори за страната".

Това е нейната първа изява в кампанията и тя е ползвала помощта на екип автори на речи, уточни Би Би Си.

Но на няколко пъти думите й конфузно приличаха на онези, с които Мишел Обама препоръчваше качествата на своя мъж пред конгреса на Демократическата партия преди осем години.

Така в един момент г-жа Тръмп заяви:

"Моите родители ми внушиха ценностите, че когато работиш упорито за онова, което искаш в живота, тогава казаната от теб дума те обвързва. И ти правиш каквото си казал и спазваш обещаното - тогава ти третираш хората с уважение."

А в речта си през 2008 година г-жа Обама е споделила:

"И Барак, и аз сме възпитани с много общи ценности: че когато работиш упорито за онова, което искаш в живота, тогава казаната от теб дума те обвързва. И ти правиш каквото си казал, че ще направиш, тогава ти третираш хората с достойнство и уважение, дори ако не ги познаваш и дори ако не си съгласен с тях."

Мелания Тръмп споделя пред залата в Кливланд:

"(Моите родители) ме научиха да показвам ценностите и нравствеността в моя всекидневен живот. Това е урокът, който аз продължавам да предавам на нашия син. И ние трябва да предаваме тези поуки на многото поколения, които следват, защото искаме нашите деца в страната да знаят, че единственият предел на постиженията ви е силата на вашите мечти и вашата готовност да работите за тях".

Г-жа Обама беше казала:

"И Барак Обама, и аз сме подготвени да градим живота си, водени от тези ценности, и да ги предаваме на следващите поколения. Защото ние искаме нашите деца и всички деца в страната да знаят че единственият предел за висотата на вашето постижение е обсегът на вашите мечти и вашата готовност да работите за тях."

Джейсън Милър, съветник на Тръмп по комуникациите, разпространи съобщение, в което се казва: "В подготовката на нейната красива реч, екипът от автори на Мелания е взел предвид поривите от нейния живот и на места е вмъкнал фрагменти, които отразяват нейното собствено мислене."

"Житейският опит на Мелания като имигрант и любовта й към Америка са показани в нейната реч, което я превърна в такъв успех", подчертава Милър.

В речта си родената в Словения дама, бивш модел, описа своя съпруг като корав, но и състрадателен, като обединяваща сила, отбелязва Би Би Си.