Това стана на днешното извънредно заседание на Светия Синод, предаде "Фокус". Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий. Заседанието беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий.

Митрополит Кирил* ще оглавява висшия клир до избора на нов глава на Българската православна църква през март догодина заради смъртта на патриарх Максим.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил каза пред журналисти, че на днешното заседание на Светия синод от 12 присъствали митрополити седем са го избрали с тайно гласуване за наместник-председател на Българската православна църква. По думите на митрополит Кирил за Сливенския митрополит Иоаникий е имало четири гласа, за Русенския митрополит Неофит - един глас, а Пловдивският митрополит Николай не е бил подкрепен с нито един глас, съобщи БТА.

Митрополит Кирил каза, че през тези четирите месеца, в които ще бъде наместник-председател на БПЦ, ще бъде в София, когато има заседания на Светия синод, а през останалото време ще е във Варна.

Сега няма основание за свикването на църковно-народен събор, каза митрополит Кирил в отговор на въпрос дали е възможно да има такъв събор, за да се вземе решение за намаляване на необходимата възраст на кандидатите за патриарх. До четири месеца след кончината на патриарх Максим предстои да се организира само събор за избор на нов патриарх, заяви митрополит Кирил.

По думите му предстои изключително много работа, трябва да се изготвят списъците и след като се провери цялата документация - дали е канонична и уставна, тогава Светият синод ще реши кога да бъде свикан съборът за избор на патриарх. "Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия синод", каза Варненският митрополит.

По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега винаги ще се старая да изпълнявам добросъвестно, с послушание. Това каза Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, цитиран от БГНЕС.

Митрополит Кирил отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Той бе и категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора на патриарх.

На въпрос дали може да се регистрира втора Православна църква, той отговори, че могат да бъдат регистрирани всякакви църкви, но не и православна, без съгласието на другите православни църкви. На въпрос дали има досие като агент на Държавна сигурност, митрополит Кирил каза: Не съм отричал, че има такива документи. Той посочи, че е готов да покаже копие от тях и допълни, че е докладвал от Зографския манастир, но се е подписвал със своята фамилия и не е адресирал неща към службите, предаде "Фокус".

След избора на митрополит Кирил за патриаршески наместник, митрополит Николай Пловдивски заяви, че не е обиден от избора, въпреки че напусна сградата на Светия синод преждевременно и видимо разстроен. "Това е тежък кръст и висока отговорност, дано Бог да му е на помощ", каза митрополит Николай. Варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Синода заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично. Аз нямам с никого противоречия, кой как се държи това си е негов въпрос, негов проблем, каза след встъпването си в новата длъжност митрополит Кирил. Аз няма да отговарям по същия начин, добави той. На въпрос дали знае защо митрополит Николай Пловдивски е напуснал преждевременно заседанието, митрополит Кирил бе лаконичен. "Питайте него. Някои неща не се говорят, те се подразбират. И в Евангелието е написано "Който има уши слуша, който има разум - разумява", каза Негово Високо Преосвещенство.  Освен дядо Николай, още двама архиереи са напуснали преждевременно заседанието, уточнява bTV.

Патриарх Максим отговаряше и за Софийската митрополия. Днес стана ясно, че митрополит Кирил ще ръководи временно и Софийската епархия.

Бившият шеф на Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет богословът Иван Желев заяви преди заседанието, че изборът на отделен управляващ Софийска епархия плаши свещениците, защото става дума за реваншизъм. Според него Николай сега ще си отмъсти на ония, които се зарадваха, когато беше избран за Пловдивски митрополит, и напусна Софийска епархия. Желев посочи, че има задкулисни игри при избора на Софийски митрополит, допълва bTV.

Патриарх Максим почина на 6 ноември в болница "Лозенец" в София, където прекара последните си дни. В петък Патриарх Максим (1914 - 2012) беше погребан в Троянския манастир. Стотици миряни се събраха пред Светата обител, за да изпратят в последния му земен път Негово Светейшество. Преди това хиляди се поклониха пред Българския патриарх в катедралния храм "Свети Александър Невски.

*Новоизбраният за наместник Кирил Варненски се прочу като един от 11-те митрополити, които са били агенти на Държавна сигурност.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г., докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство, архиереят не се отказва от лимузината.