Цветанов даде пресконференция след среща с посланици и дипломати от 17 страни, чиито граждани посещават България с туристическа цел, предаде БТА.
На нея са били обсъдени мерките за сигурност за чуждите туристи, била е обобщена и ефикасността на тези, предприети през зимния сезон. Цветанов посочи, че в зимните ни курорти са били командировани 162 служители.

Министърът заяви още, че с усилията на МВР са ограничени въоръжените грабежи на транзитно преминаващите страната ни, както и е гарантирана по-голяма сигурност в българските курорти.

Сред въпросите, коментирани на срещата за летния сезон, са били за достъпа на чуждите туристи до полицията, улесняването на процедурите при докладване за нередности, комуникацията и недостига на преводачи в полицейските управления, каза посланикът на Норвегия Тове Скарстейн, която беше съпредседател на срещата.

През декември миналата година вътрешният министър съобщи, че в зимните курорти ще бъдат изпратени полицаи, които владеят чужди езици. Очевидно обаче те не са били достатъчно.

Все пак, днес Скарстейн отбеляза, че за зимния сезон е постигнат голям напредък и това се дължи на отличното сътрудничество с МВР и на усилията на местно ниво от полицейските власти в Банско и в Боровец. Посланичката изрази очакването си за летния сезон по Черноморието престоят на туристите да бъде приятен и сигурен.

Очаква се 3,5 млн. чужди туристи да посетят летните ни курорти за предстоящия сезон, което е с от 6 до 8% увеличение спрямо миналата година, съобщи още Цветанов. През 2011 година в България са пристигнали 8,7 млн. чужденци, от тях 4,5 млн. са били туристи.
Туристи от Русия, Молдова, Украйна и Беларус посещават най-често България с визи, като напоследък интерес към страната ни с цел покупка на имот проявяват и ирански граждани.

За улеснение на чуждите туристи се предвижда в българските курорти да бъдат въведени автомати за обмяна на валута по подобие на банкоматите, съобщиха междувременно от министерството на икономиката и туризма след среща на министър Делян Доблев с представители на контролните институции в бранша.

Сред най-сериозните проблеми в туризма обаче е продажбата на алкохол без платен акциз. По данни на агенция „Митници“ нелегален алкохол се предлага на туристи и в петзвездни хотели. "Неплатеният акциз води до по-малки постъпления в държавната хазна, но по-важното е да опазим гостите и да не допуснем да пострадат хора", коментира министърът.
Той допълни, че ще инициира разговори с Министерството на финансите за повишаване на глобите за продажба и разпространение на нелегален алкохол.

В интернет портала www.bulgariatravel.org ще бъдат публикувани горещите телефони на всички контролни органи. На сайта ще се оповестява и актуализира списък на обектите, които нарушават добрите практики и вредят на имиджа на България като туристическа дестинация.
На телефон 02 940 94 00 пък в ИА „Автомобилна администрация“ целогодишно се приемат сигнали за нелегални таксита. Според Добрев е необходимо да се следи по-строго за спазване на пределните цени на таксиметровите фирми, защото недобросъвестните развалят доброто име на страната.

"След днешния разговор съм спокоен за подготовката на летния туристически сезон", увери все пак Добрев.