По-рано днес той окачестви международната операция като "авантюра, в която не би пуснал български летци".

"Либийският лидер Муамар Кадафи трябва да сдаде властта незабавно. Режимът му загуби легитимността си. Той употреби несъразмерна военна сила срещу цивилното население на своята страна и предизвика смъртта на стотици либийски граждани. За нас българите истинският характер на управлението на полковник Кадафи отдавна не е тайна", казва в изявлението си още премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.
Вчера Борисов попита защо военната операция срещу Либия не се е провела, когато са задържали медиците ни.

Според него, въпреки нееднократните призиви на международната общност, режимът отказа да инициира реформи, диалог или да отговори на исканията на либийския народ.
"Вместо това полковник Кадафи нарече тези, които искат промени, „плъхове” и „наркомани” и продължи целенасочената агресия срещу населението. Това е нехуманно и незаконно. Именно затова Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1973/2011", коментира Борисов.

По думите му, България приветства, че резолюцията на Съвета за сигурност е подкрепена от Лигата на арабските държави. Тяхната поддръжка била още едно доказателство, че "операцията е легитимна, нужна и правилна".
"Сега, след като военните действия през последните дни и часове осакатиха военната машина на Кадафи, е време НАТО да поеме командването на операцията. България ще се включи в бъдещи действия на НАТО и ЕС, които да осигурят пълното прилагане на резолюция", казва Борисов.


Фрегатата „Дръзки” е сертифицирана по натовските стандарти за участие в бойни мисии и за оперативна съвместимост. Тя е участвала в многонационална операция край Ливан.
Около седмица е необходима за подготовката на кораба, а пътят до Либия отнема 4-5 дни. Евентуално едномесечно участие на кораба в операцията би струвало около един милион лева, но тези средства са заложени в бюджета на Министерството на отбраната.

Операцията срещу Муамар Кадафи не е авантюра, заяви тази сутрин пред БНТ външният министър Николай Младенов, коментирайки първоначалното изявление на премиера, предаде БГНЕС.
"Откакто Кадафи започна да стреля срещу собствените си граждани и започна да предприема действия, които малко диктатори са си позволявали, то международната операция стана неизбежна", смята първият ни дипломат.

Той призна, че правителството е предпочитало тя да се беше случила под командването на НАТО.
"Но може би заради спешния характер на нещата или по други причини тя беше направена от коалиция от държави, които имат възможността да осъществят тази зона свободна от полети", добави Младенов, който за пореден път подчерта, че България няма капацитета да участва в такава операция.

Последна актуализация на 22 март, 08,30 ч.