Вчера и президентът Георги Първанов направи официално изявление по повод международната операция срещу Либия, в което каза, че натискът е закъснял не със седмици, а с години.
"Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим", заяви държавният глава.

Имаме готовност за хуманитарна помощ. Имаме готовност, ако операцията продължи повече от 90 дни, да изпратим и фрегатата „Дръзки”, ако силите от НАТО започнат да изтеглят своя техника и да действат на ротационен принцип, каза Бойко Борисов по Нова телевизия.
"Когато има подобна война, когато този район е толкова размирен, когато цените на петрола – черното злато – повличат абсолютно всички други цени, когато милиарди се изсипват във военна операция – нищо хубаво не ни очаква", каза още премиерът.

България е предложила да участва единствено в хуманитарната операция на НАТО и ЕС в Либия, други искания към страната ни няма до момента, потвърди и военният министър Аню Ангелов.
Това са два медицински екипа във военнополева болница на границите, извън територията на Либия, поясни той по bTV. 
Ангелов каза още, че страната ни би участвала във военните действия, ако има операция на НАТО.
Вчера той уточни, че не бихме могли да участваме с МИГ-овете, с които разполагаме, поради несъвместимост с натовските стандарти.

„Надявам колкото се може по-рано НАТО да вземе решение и да приложи своите планове, които се подготвят от известно време за Либия, за да може всичко да става много по-организирано, с централно командване. В момента не е известно кой е центърът и откъде се управлява операцията”, заяви военният министър. 
„Не виждам сили и средства, с които България може да бъде застрашена и с които разполага Кадафи”, каза още той.

От изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов стана ясно, че при премиера е имало съвещание за ситуацията в Либия, в което са участвали още военният и външният министри, както и представители на специалните служби.
„Службите работят много активно за недопускане на каквито и да е инциденти на територията на страната. Мерките не могат да се оповестят публично. Правим всичко възможно да имаме адекватна координация”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

МВнР междувременно препоръча на българите, останали в Либия, да се запасят с храна, да не напускат домовете си и да избягват да привличат внимание. 

Последна актуализация в 13.45 ч.