Осквернен е гроб-паметника на мичман Гаврил Порфирович Красюк във Варна. Вандалщината е станала през нощта на 19 срещу 20 февруари в Морската градина. Този път паметната плоча с името е унищожена. Това е втори случай за няколко седмици и петият за последните месеци, съобщиха от Генералното консулство на Русия във Варна.

"Дълбоко осъждаме това гнусно злодеяние и се надяваме на пълно и безпристрастно разследване на това престъпление. Нека виновните да бъдат наказани", завяват от руското консулство.

Днес изпратен служител от Община Варна ремонтира паметника. В момента в Морската градина се поставят кабели за видеонаблюдение, защото вандалските прояви са зачестили. Наскоро бяха издраскани със спрей паметните плочи на Алеята на космонавтите.

Паметникът на мичман Красюк Гаврил Порфирович (1920 - 1944 г.) е изграден в Приморската градина, в тревната площ успоредна на Алеята на Възраждането, зад паметника на Г. Бенковски. Представлява мраморна стела и надгробна плоча с надпис.

Тленни останки на руския мичман са изхвърлени от морските течения на брега на северния плаж на варненския бряг на 07.09.1944 г. Оказва се, че той е един от безследно изчезналите десантчици в нощта на 21 срещу 22.08.1944 г., при форсирането на Днестърския лиман от отрядите на 369-ти морски пехотински батальон на Трети украински фронт. На това място са положени и тленните му останки през 1950 или 1951 г., които първоначално са били погребани в старите варненски гробища. Тържественото откриване на паметника и во 1.05.1951 г.