Автор на лентата „Умирай лесно 2“ е журналистът от програма „Хоризонт“ на БНР Емилия Антова. Кадри от най-тежките пътни произшествия с деца жертви ще бъдат прожектирани във всички български училища, а основната публика ще бъдат тийнейджъри над 15-годишна възраст, съобщава в. "Народно дело".
Филмът за ранени и загинали деца на пътя се прави с подкрепата на МВР и със средства на дарители. Очаква се да бъде монтиран и режисиран до 15 ноември.
"Надявам се, че в идеята ще успеем да приобщим и Министерството на транспорта, защото те също са засегнати от случващото се на пътя. Целта е след нашия филм да спрем да броим загиналите деца в катастрофи“, коментира Антова, която е и сценарист на лентата.
Радиожурналистката дошла във Варна, след като прочела за трагедията с Денислав Русков във вестниците. Смъртта на баскетболиста, който беше премазан от мерцедеса на пияния Хюсеин Нихат, я провокирала с това, че 15-годишно момче от Варна си отиде заради агресивната и просташка постъпка на мъж от съседен град.
Идеята за втора серия на „Умирай лесно“, посветен на тежките катастрофи, но с участници млади хора, се родила лесно. Антова наблюдавала сина си, който все играел на компютъра. Там колата катастрофира, после се изправя и той продължава напред. „Много пъти съм разговаряла с него: „Да знаеш, в живота не е така. Катастрофираш и оставаш мъртъв завинаги. И оставаш едно семейство почернено“. Но решила, че ще е добре това послание да докосне и връстниците му.
Едни от най-тежките снимки Антова направила в Тополовград. Фантастично момче – красиво, умно, при това със силен дух, катастрофирало със 130 км/час със старата лада на баща си. Врязало се в дърво, докато карало по черен път. В мелето счупил гръбначния си стълб. От кръста надолу е парализиран и е на инвалидна количка. Живее в панелен блок, в изключително мизерния, в Тополовград. Там няма асансьор и баща му през ден го сваля на гръб, за да го разходи. А той тежи 89 кг. „Плаках, когато снимах този филм. Просто сърцето ми се къса. Баща му е направил специална конструкция, а той вдига гири, за да бъде силен и да успява да се обслужва“, раказва Антова.