Това е показала миналогодишна проверка на местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, разкриха от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, цитирани от Дарик.
Вафлите с повишено съдържание на генно-модифицирани организми /ГМО/ са родно производство. Концентрацията на ГМО в тях е била над 2%, при допустима за храните в Евросъюза 0,9%. В кренвиршите пък били открити малко над 1% ГМО. Колбасът бил произведен от варненска фирма. Никъде на опаковките и етикетите на тези храни не е било отбелязано, че съдържат генни мутации, каквото е изискването според Закона за храните. Резултатите от проверката на РИОКОЗ не е била обявена публично. За това от сдружението са научили от прокуратурата в морската столица, където е била образувана преписка по случая. Миналата година във Варна са били взети 26 проби за наличие по магазините на храни с генни мутации, което е абсолютно недостатъчно за такъв голям град, смята Илиян Илиев, председател на ОЦОСУР. Съдържание на генни модификации над нормата са били открити и в Търговище тази година. При проверки в търговската мрежа местните здравни инспектори се натъкнали на салам с повече от допустимото съдържание на ГМО. Преди 3 години, също във Варна, генно-модифицирани организми бяха открити в соеви продукти, както и в шоколадови вафли сред 10 произволно избрани и изследвани групи хранителни продукти в търговската мрежа на Варна. Изследването бе направено от ОЦОСУР и Екологично сдружение "За Земята", припомня Дарик. Най-често генно се модифицират соя, царевица, картофи, слънчоглед, ориз и памук. У нас генно-модифицираната „атака" е основно върху царевицата, посочи Илиян Илиев. От юни тази година ОЦОСУР работи по проект „Генно-модифицираните организми - невидимата заплаха". Изследвани са семена и зърно в шестте области на Североизточна България. В Шуменско дори бе открито наличие на генни мутации в царевица, припомни Свилена Велчева, ръководител на проекта. Според еколозите въвеждането на генетично модифицирани организми и консумирането на храни, получени от тях, крият опасности за здравето. Все още не е доказано какви последици за човешкия организъм може да има употребата на храни с повишено съдържание на ГМО. Учените обаче смятат, че последиците ще са същите, каквито са доказани при опити с животни - безплодие, доказано при кравите, изтъняване на лигавицата на червата, намаляване на размера на бъбреците, както и смаляване на тестисите, доказано при лабораторните мишки.