Той ще се намира на ул. “Шопен” №4, до небезизвестните шадравани в града, съобщи инвеститорът на сградата Лили Стоянова, успяла българка в САЩ, с име на сериозен строителен предприемач зад океана. Проектът й е на стойност 2 млн. евро.
Сградата, която в момента е в окаяно състояние, е закупена преди три години от бивши собственици, които са възстановили собствеността върху бившия хотел „Империал” по време на реституционните процеси в България.
Комплексът ще разполага с 20 паркоместа в подземните етажи, 24 офиса, които ще бъдат разположени от първи до четвърти етаж. Последните три етажа на луксозната сграда ще бъдат заети от три апартамента и три мезонета.
Трите мезонета ще бъдат изградени на шестия и седмия етаж, като покривната конструкция на жилищата на последния етаж ще бъде изцяло изработена от стъкло. Това ще бъдат единствените „стъклени” мезонети във Варна, от които се разкрива морският град във всичките посоки, като лицето им е ориентирано към сградата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” и площад „Независимост”.
Общата разгърната площ на елитната сграда, която ще съхрани истинската фасада на бившия грандхотел „Империал”, е близо 3000 кв. метра. Подземните гаражи са разположени върху 455 кв.м, а търговската част и модерните офиси ще заемат по 430 кв.м на всеки от четирите етажа.
Жилищната част на „Аполо център” започва от петия етаж, където ще се разположат три апартамента с обща площ 355 кв. метра. Шестият етаж, който също е жилищен, ще заема 281 кв. м, а седмият със стъклените слънчеви мезонети е върху площ от 110 кв. метра.
Проектант на сградата „Аполо център” е арх. Антоанета Влока от архитектурното ателие „Идея Оптима” ЕООД, основано през 2006 г.
Вече са продадени част от търговските площи в елитната сграда, чийто пусков срок е определен за 2010 г. Намеренията на инвеститора – „Варна груп” ЕООД и лично на Лили Стоянова, са сградата да бъде готова за 15-18 месеца. По време на пресконференцията стана ясно, че цената на 1 кв. м. площ ще е между 2500 и 3500 евро.
„Ние отчитаме факта, че заради строителството на нашия проект „Аполо център” ще причиним временни неудобства на гражданите и гостите на Варна, за което се извиняваме предварително. Целта ни е да завършим това архитектурно бижу във възможно най-кратки срокове тъкмо заради варненци и гостите на града, който наистина е най-доброто място на живеене в България. Ангажираме се сградата, чийто инвеститор е „Варна груп” ЕООД, да бъде истински пример за строителство по европейски и американски правила като точност, архитектура и еталон за вграждане на историята на Варна като проекция в нейното съвремие”, обясни Стоянова, която е амбицирана „Аполо център” да спечели наградата за най-добра сграда след завършването й.
Днешната сграда на ул. „Шопен” №4 е построена от д-р Димитър Цонев като дом за семейството му. Освен дом, къщата е била ползвана от варненския лекар и като клиника за прием на пациенти. През 1932 год. домът на лекаря е преустроен за хотел и в него се помещава грандхотел „Империал”. Реклама от онези години представя грандхотела в идеалния център на Варна като добро и комфортно място, с централно отопление и с топла и студена вода във всяка стая. Стаите – с едно, две и три легла, излизат на огромни веранди. В пряка конкуренция през 40-те години грандхотел „Империал” мерел комфорт и удобства само с още два други елитни за времето си хотели из централна Варна. Локацията на „Империал” обаче била незаменима заради местоположението му на площада и бърз и пешеходен достъп до гарата, Морската градина и пристанището.