Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за смъртта на 20 души при автобусната катастрофа в Своге, станала през август 2018 г. Причината за решението на състав с председател Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са процесуални грешки, съобщават от съда.

Преди месец Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото и не уважи искането на защитниците на шестимата подсъдими по делото да прекрати съдебното производство и върне делото на прокурора за отстраняване на съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на техните права и тези на пострадалите. Сега апелативният съд отменя това определение на долната инстанция и връща делото.

Подведени под отговорност за инцидента са шофьорът на буса Григор Григоров и петима от строителите на пътя. Инцидентът стана на 25 август 2019 г. На излизане от Своге, на десен завой Григоров навлязъл в насрещното платно и се ударил с лявата част в кола. Автобусът се обърнал и търкалял 20 метра в дерето. В участъка има ограничение от 40 км, а рейсът се е движел с 53 км преди удара, сочат от прокуратурата.

Мъжът бе задържан веднага след инцидента, но разследването бързо се насочи и към пътния участък. Оказа се, че вместо с трошен камък той бил направен с варовик.

Така коефициентът на ускорение вместо изискуемите минимум 50% бил едва 28 на сто.

Затова бяха обвинени и изпълнителният директор на "Трейс София" Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в АПИ по време на ремонта.

Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

Решението на апелативния съд е окончателно.