Апелативният специализиран съд разпореди да транспортират бившия зам.-министър Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от ареста в съдебната зала, за да присъстват лично при разглеждането на втора инстанция на мярката им за неотклонение, съобщи БТА.

Общо десет души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и обработка на отпадъци. Сред тях са бизнесмените братя Бобокови (единият от които беше освободен от ареста), Николай Миховски, Габриел Савов, Айгюн Еминов и други.

Заседанието започна с видеоконферентна връзка, но адвокатите поискаха от съда обвиняемите да присъстват лично, за да могат да се съветват с тях по въпроси от защитата им и за да могат да се запознаят с новите данни по делото. Съдът прие доводите на защитниците и даде почивка, докато обвиняемите бъдат доведени. Съдебният състав отчете обаче, че обвиняемите не са подали молба предварително да присъстват лично на заседанието и затова, по установения от ВСС ред, им е била осигурена видеоконферентна връзка.

Прокурорите по делото коментираха пред медиите, че групата е действала от 2014 година до 28 май тази година, като от началото в нея участвал Красимир Живков. Днес те ще представят по делото нови показания на свидетели, на които обаче не са повдигнати обвинения. В един от разпитите се посочвали данни за дейността на Живков. Към момента обаче все още не са събрани данни, които да посочат кой се е водил ръководител на групата. Общо три тома са доказателствата.

Сред тях са показания на свидетелите, описващи ролята в схемата с боклука на бившия зам.-министър, както и на един от обвиняемите - бившия служител на братя Бобокови - Васил Богданов, който е под домашен арест.

Този разпит беше разпространен вчера от прокуратурата и в него той твърди, че бившите му работодатели, благодарение на познанството си с Живков, са се възползвали от схема за депониране на опасни отпадъци у нас - вместо да ги изнасят в чужбина.

Това стана повод да бъде повдигнат въпросът ще се отрази ли тази словоохотливост на процесуалното качество на Богданов.

"Това е изключително в приоритета на прокуратурата и ще преценим", каза наблюдаващият прокурор Генка Брезашка, но подчерта, че той ще остане обвиняем, цитира я БНР.

От прокуратурата добавиха, че зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев е бил разпитан по делото.

Очаквайте подробности...