Прокуратурата публикува протокол от разпит на обвиняемият Васил Богданов по делото срещу бизнесмените братя Бобокови. Целта е да се опровергаят неверни обстоятелства, тиражирани в медии от защитници на обвиняеми и подсъдими лица. Според прокуратурата те уронват престижа на Съдебната власт.

Разпитът е проведен на 2 юни пред съдия.

Богданов е бил изпълнителен директор в едно от дружествата им. В момента е под домашен арест. Той е заявил пред разследващите, че депонирането на опасни отпадъци в Плевен е станало заради връзки с кмета на града. Освен това като един от директорите в завода на братя Бобокови в Монтана, той твърди, че фирмата генерирала опасен боклук, който първоначално изнасяла за Германия, но след това бизнесмените решили техни фирми да го преработват.

Според показанията отпадъците били депонирани на площадка в Лом и след проверка на местната екоинспекция се оказало, че не само че не се унищожават, а са събрани със стотици тонове.

Бившият директор твърди, че след намесата на Бобокови опасният боклук бил преместен на друга площадка край Плевен.

Той описва схема от верига от фирми за преработка на опасен отпадък, които отчитали дейност по документи, но всъщност нямало как да депонират боклука поради липса на капацитет.

В основата била фирмата за рециклиране на батерии "Монбат", с която през последните години се занимавал Атанас Бобоков.

В разпита си говори и за връзките на другия брат Пламен Бобоков, който е на свобода срещу 1 милион лева, с намиращия се в ареста бивш зам.-екоминистър Красимир Живков.

"Никога не съм подозирал, че фирма с такава добра организация, с такъв сериозен финансов отдел ще бъде въвлечена в някакви финансови машинации и данъчни престъпления", казва пред разследващите Васил Богданов, който през юли 2019 година по свое желание напуска "Монбат".

"В съответствие с установената практика на прокуратурата да информира българското общество за дела с висок обществен интерес и по повод тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица, уронващи престижа на съдебната власт, и в частност на Прокуратурата на Република България, публикуваме протокол от 02.06.2020 год. от разпит на обвиняем, проведен по реда на чл. 222 от НПК в присъствието на обвиняемите лица по досъдебното производство и техните защитници", заявиха от прокуратурата.

Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи.

ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани.

 Вижте целия протокол.