Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев - собственик на "Феникс Дупница", и определи 10-дневен срок за внасяне на паричната гаранция, считано от днес. При непредставянето й в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение. Това съобщиха от съда в Дупница.

Съдът не е уважил искането на районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража". Съставът се е съобразил с чистото съдебно минало на Илиев, вида и размера на предвидените в закона наказания, здравословното му състояние и неговата възраст - 67 години.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Кюстендил, в тридневен срок.

Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че от неустановена дата до 5 февруари 2020 година в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда.

Илиев се предаде в полицията на 7 февруари, след тридневно издирване, за да му бъде връчен акт за прекратяване на дейността на предприятието "Феникс Дупница". На 5 февруари в предприятието му беше извършена специализирана полицейска операция. Там, както и на други адреси на Кольо Илиев, бяха направени разпити, претърсвания и изземвания.