Собственикът на фирма "Феникс ресурс" в Дупница - Кольо Илиев, който съхранява отпадъци до виадукта на АМ "Струма", е обявен за общодържавно издирване. Това заявиха от Областната дирекция на МВР -Кюстендил.

Действията са предприети от полицията, тъй като Илиев не е открит нито на известните адреси в града, нито във фирмения му имот както и в резултат на второто образувано досъдебно производство.

Отпадъците, съхранявани от фирмата на Кольо Илиев, изгоряха миналата година и унищожиха в различна степен колоните и пътното платно на виадукта на автомагистрала край Дупница.

След извънредна проверка на боклуците под АМ "Струма" вчера стана ясно, че собственикът на фирмата е с второ обвинение. Той ще бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е създал опасност за живота и здравето на хората и е причинил вреди на околната среда.

По време на проверката стана ясно, че екоминистърът Емил Димитров ще инициира законодателни промени, които да позволяват такива обекти, които работят в явни нарушения, да бъдат затваряни веднага. По този начин ще бъдат избегнати подобни случаи като настоящия, при които разследващи и екоинспектори не могат да открият собственика на фирма "Феникс ресурс" Кольо Илиев, за да му бъде връчена заповед за принудително спиране на дейността докато не изчисти боклуците.

Главният секретар каза, че докато отпадъците не бъдат преместени на безопасно разстояние от магистрала "Струма", фирмата няма да приема нови суровини, а полицейски екипи ще останат да охраняват на място.