Издирваният собственик на складираните до магистрала "Струма" отпадъци Кольо Илиев се предаде сам в полицията. В понеделник го търсиха от РИОСВ-Перник, за да му връчат принудителна административна мярка за затваряне на цеха и изчистване на отпадъците, но не го намериха.

Районната прокуратура образува ново досъдебно производство за управление на отпадъци не по установения ред. При проверка бяха установени отпадъци от разнородни материали с неустановен към момента вид и произход.

След това бяха претърсени два адреса, разпитани свидетели, иззети документи и проби от отпадъка.

Кольо Илиев обаче до днес така и не се появи, защото бил в болнични и се наложи да го издирват. Днес обаче той се яви сам в полицията, но придружен от адвоката си.

Отпадъците, съхранявани от фирмата на Кольо Илиев, изгоряха миналата година и унищожиха в различна степен колоните и пътното платно на виадукта на автомагистрала край Дупница.

След извънредна проверка на боклуците под АМ "Струма" преди дни стана ясно, че собственикът на фирмата е с второ обвинение. Той ще бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е създал опасност за живота и здравето на хората и е причинил вреди на околната среда.

Докато отпадъците не бъдат преместени на безопасно разстояние от магистрала "Струма", фирмата няма да приема нови суровини, а на място ще има полицейски екипи.