След тричасово заседание Софийският градски съд постанови доживотен затвор за Орлин Владимиров и за баща му Пламен Владимиров, обвинени за убийството на Евгения Чорбанова. Решението беше посрещнато с аплодисменти в съдебната зала от страна на присъстващите близки на младата жена.

Още снимки вижте тук >>>  

Съдът постанови още Орлин и Пламен Владимирови да заплатят по 300 000 лева на всеки член на семейството на жертвата - общо 2,3 млн. лева, както и разноските по делото.

Според съдебния състав убийството е извършено умишлено и по особено мъчителен за жертвата начин. Присъдата е подписана с особено мнение на един от съдебните заседатели, според когото съдът е трябвало да наложи по-тежки наказания, а именно - доживотен затвор без замяна.

Според съдебния състав обвинението е напълно доказано. "Независимо, че Пламен Владимиров не е извършител, а само помагач, той носи огромна отговорност, равностойна с тази на физическия извършител", мотивира се съдия Вера Чочкова, председател на съдебния състав. Според нея Пламен е можел да предотврати тази "отвратителна трагедия".

"Превъзпитането е възможно и затова трябва да се даде възможност на двамата подсъдими, след определен срок, за преоценка на наказанието", посочи още тя. "Процесът беше труден, съдът се дистанцира от емоциите", обясни още решението си съдия Чочкова.

"Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието", каза още съдия Вера Чочкова, цитирана от БТА.

"Нищо не може да я върне, и милион да ни дадат. Присъдата е добра, въпреки че не е без право на замяна. Борбата ще продължи", заяви през сълзи пред журналисти майката на Евгения - Капка Чорбанова, която очаква подсъдимите да обжалват наложеното им наказание.

Прокурорът по делото Иван Кучиев посочи че държавното обвинение е удовлетворено от наложеното наказание. Той се солидализира със съда, че процесът е бил труден, както и самото събиране на доказателства.

Пламен Владимиров, обвинен, че е помогнал на сина си за убийството на Евгения

Снимка: БТА

Пред съдя по-рано тя поиска доживотна присъда без право на замяна за убиеца на дъщеря си и баща му. Тя го нарече "помагач, който е основният виновник", тъй като е знаел какво иска да направи синът му и го е подкрепил. 

"Никога не съм искал нищо от това да се случи", каза в последната си дума пред съда съпругът на Евгения - Орлин Владимиров. Неговият баща, обвинен за помагачество, помоли да бъде оправдан, но съдът не уважи искането му.  

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана на горна инстанция.

Тялото на Евгения Чорбанова беше открито през 2021 г. в куфар във водоем. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен начин. На предходното заседание по делото Орлин Владимиров даде за първи път обяснения пред съда. Мъжът разказа, че Евгения го е нападнала, той я е блъснал, след което тя е паднала и се е ударила, а после спряла да диша. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА