Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява случая със съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев, които са били на лов в стопанство, взето на концесия от фирма на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков.

"Получили сме сигнал и ИВСС ще изпълни правомощията си по закон", заявиха пред "Лекс" от институцията, но не съобщават кой е подателят на сигнала срещу двамата върховни съдии.

След огласяването на случая ВАС излезе със специална позиция, в която заяви, че участието на Славов и Гунчев в лов в дивечовъдното стопанство "Кабата" край Бургас няма отношение към правораздавателната им дейност.

В края на миналата година двамата са били на лов в стопанството край Бургас, на което концесионер е фирма на Миню Стайков, който от 8 месеца е в ареста по обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

Гунчев и Славов не са коментирали случая, но позицията на ВАС е, че те са участвали в законно организиран лов, имат необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. Освен това имат право да ловуват на територията на цялата страна и не са длъжни да знаят кой е концесионер на дадено стопанство. Двамата съдии не познавали другите участници в груповия лов, а един от тях е адвокатът на фирмите на Стайков - Станислав Коев.

Впоследствие в "24 часа" излезе публикация, че самата фирма концесионер на стопанството е платила таксата за целия лов.

По закон ИВСС извършва т. нар. проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Ако установи нарушения, инспекторатът може да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за започване на дисциплинарно производство.