Старозагорският районен съд остави за постоянно в ареста сръбския шофьор, обвинен за катастрофата на автобуса с деца на АМ "Тракия". Това съобщи пресцентърът на Окръжния съд след края на закритото заседание по делото, цитиран от БНР.

Адвокатът на обвинения за инцидента от 14 август е поискал по-леките мерки - "подписка" или "парична гаранция".

Наблюдаващият прокурор Таня Божилова настоя на 40-годишния Дарко Карашичевич да бъде наложена най-тежката мярка за за неотклонение. "Има достатъчно доказателства по делото, които да дадат обосновано предположение, че водачът на сръбския автобус е извършител на деянието и на следващо място, че липсва адрес в страната, поради което не могат да му бъдат наложено по-леките мерки - домашен арест и подписка", аргументира се преди началото на заседанието пред медиите тя.

Защитата на обвиняемия ще обжалва определението пред Старозагорския окръжен съд.

На 14 август сръбски автобус, превозващ деца и възрастни след почивка на българското Черноморие, катастрофа на магистрала "Тракия" в района на Стара Загора. 40-годишният шофьор бе обвинен, че заради разсейване по време на управление, е причинил катастрофата. За щастие жертви няма. Ранени обаче бяха 12 деца на възраст между 6 и 16 години, както и двама възрастни.

Днес две деца, които бяха транспортирани от Старозагорската болница в столичния "Пирогов", бяха транспортирани с два хеликоптера от София за Белград. Те вече са настанени в болница в сръбската столица. 

Междувременно сръбското вътрешно министерство излезе с информация от проверка на собственика на автобуса и на наемателя.

Оказва се, че на собственика на катастрофиралия автобус има съставени 99 акта за нарушения, свързани с тахографите и работното време на водачите. Наложените глоби са за над 3,5 милиона динара. Нарушения са открити и при наемателя на автобуса. Съставени са му 4 акта. Глобата, която може да получи, е 424 хиляди динари.