Софийската градска прокуратура обвини кмета на Созопол Панайот Рейзи в длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според обвинението престъплението е било извършвано в дълъг времеви период - от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г., в съучастие с друго длъжностно лице от общината. Рейзи извършил присвояване на общински пари 33 пъти в общ размер 1 989 474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява. Това ставало с фалшиви договори и фактури. Парите били плащани от бюджета на общината по фактури за ремонти. Сумите обаче постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение "подписка".

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Панайот Рейзи може получи наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество.

Дългогодишният кмет на морската община последно се оказа забъркан в скандала със строителството на Алепу, което след медийни публикации беше спряно, но скоро след това се оказа, че продължава с пълна сила, припомня bTV. Твърденията на инвеститора са, че в момента укрепва свлачище. Екоактивисти обвиниха Рейзи, че ги е излъгал с твърдението, че на плажа няма да се строи - когато всъщност идеята е там да се появи ваканционно селище