Изпълняващият длъжността началник на Софийския затвор Десислав Трайков е освободен от длъжност след разпореждане на правосъдният министър Данаил Кирилов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

В петък Трайков подаде заявление за освобождаване от длъжност след последвалите персонални нападки срещу него по случая "Куйович" и заяви, че името му е незаслужено опетнено, се напомня в съобщението.

Тогава той съобщи пред журналисти, че е подал оставка и оставя на министъра да прецени дали да я приеме, ако смята че има някаква вина. Това се случи, след като бившият вътрешен министър, сега лидер на АБВ - Румен Петков, го атакува в телевизионно интервю, след като Трайков разказа пред медиите, че черногорският наркобос вече е на по-лек режим, защото "многократно е награждаван за трудовата си дейност".

Трайков заяви, че е несправедливо обвинен, тъй като няма общо с решението, взето преди няколко години, Куйович да бъде преместен в затворическото общежитие в Казичане на по-лек режим. Именно докато беше в отпуск за добро поведение престъпникът беше задържан с фалшива книжка на АМ "Тракия" на път за морето.

"Нямам идея откъде и как г-н Румен Петков опетни името ми. Това не е характерно за политик от подобен ранг. Нито аз съм сменял режима от строг на общ, нито аз съм го направил общежитие от отворен тип. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-15 години назад. Но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми също", каза в петък Трайков, който добави, че големият му син през час го питал: "Какво стана, тате?".

Въпреки че видимо Трайков няма общо, министър Кирилов се е вслушал в призива на Петков той да бъде уволнен. Мотиви не се посочват.

Будимир Куйович излежава последните 3 години и половина от 16-годишната си присъда за трафик на дрога и щеше да излезе по-рано, намалявайки присъдата с работа зад решетките, но сега е върнат в затвора и тази възможност ще му бъде отнета.