Директорът на Централния софийски затвор Десислав Трайков обяви, че е подал заявление за освобождаване от длъжност и ако правосъдният министър Данаил Кирилов прецени, че не е казал верни неща, коментирайки случая "Куйович", може да го освободи от поста.

Причина за решението на Трайков да подаде оставка са острите критики, които вчера му отправи лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, който дори призова премиера Бойко Борисов веднага да го уволни, за да не става съучастник.

"Нямам идея откъде и как г-н Румен Петков опетни името ми. Това не е характерно за политик от подобен ранг. Нито аз съм сменял режима от строг на общ, нито аз съм го направил общежитие от отворен тип. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-15 години назад. Но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми също", каза пред журналисти Трайков, който официално е временно изпълняващ длъжността едва от около месец.

Той добави, че големият му син през час го питал: "Какво стана, тате?".

"Поведението на Румен Петков е неприемливо, притеснен съм, защото ме нарече с подигравателни имена в ефир. Аз заставам зад всичките си думи и дела. Бих поканил г-н Петков на територията на затвора, да извършим съответната сметка на присъдата на осъденото лице и да преценим резонно и нормално обстоятелствата, възникнали около нея", добави шефът на затвора. 

Той уточи, че режимът на Куйович е бил сменен през 2013 г., а типът общежитие, в което да бъде настанен, е променен преди 2 години. В момента той се намира в Ссофийския затвор и изчаква да се издаде заповедта за смяна на режима му в по-тежък.

Будимир Куйович, който излежава последните 3 години и половина от 16-годишната си присъда за трафик на дрога, беше задържан да шофира с фалшива книжка, докато е в отпуска за добро поведение от затворническото общежитие в Казичене. Там режимът е по-лек, отколкото в Софийския затвор. 

"Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си. Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд. Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: "Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност", заяви вчера иронично Румен Петков в телевизионно интервю.

Той определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата". 

И го нарече "Архимед на затворническия труд", обвинявайки го, че е сметнал погрешно изтърпяното наказание на наркобоса.

Името на самия Румен Петков беше замесено от черногорския престъпник в скандал, след който подаде оставка. Тогава министърът отвърна на твърденията на Куйович, че му е плащал с крилатата фраза: "Куйович, Муйович, Уйович - всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже: моите отношения с Иван, Стоян и Драган са такива". 

Междувременно днес председателят на Синдиката на служителите в затворите Ивайло Григоров заяви, че политиците не трябва да използват системата на затворите за извличане на политически дивиденти.