Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, след като по-рано бе определен "Домашен арест" за двете. Веднага след това последва незабавен протест на специализираната прокуратура, която не се съгласи с довода на съда и поискаха да се спре незабавното освобождаване на двете под домашен арест.

Адвокатите на Иванчева и Петрова коментираха, че последното решение на съда е незаконно. По-рано стана ясно от адвокат Марин Марковски, че Иванчева и Петрова не са напуснали затвора.

Апелативният специализиран наказателен съд, на основание чл. 343 от НПК e спрял изпълнението на определението от днес на Специализирания наказателен съд, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от "задържане под стража" в "домашен арест" до произнасяне на въззивния съд по същество.

 Причина за спиране на изпълнението на определението са неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол от заседание на 16 ноември 2018 г. пред първоинстанционния съд, който не е предоставен на въззивната инстанция в цялост, се посочва в съобщението на съда.

Отделно от това, с определение на друг съдебен състав на АСНС от 1 ноември 2018 г., са потвърдени мерките за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимите Иванчева и Петрова, което налага задълбочена преценка на всички обстоятелства, имащи значение за мерките за неотклонение.

Въззивният съд ще се произнесе по мерките за неотклонение на подсъдимите след изпълнение на процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, се посочва в съобщението.

Двете жени бяха задържани преди 7 месеца и обвинени за искан подкуп от 500 000 евро и получени 70 000 евро. Както и че те не могат да упражняват адекватно правото си на защита в условията на ареста.

Днес по-рано в мотивите за освобождаването им бе упоменато, че здравословното и психическото състояние на Иванчева и Петрова се влошава в следствения арест.

"Рано или късно ще докажем, че не е имало никакво авторство от наша страна и не сме искали никакви пари", заяви днес Иванчева.

Биляна Петрова пък при първото съдебно заседание заяви, че това е най-големият подарък за рождения й ден, който е утре.