Остарелите закони, които позволяват потенциални убийци на пътя да избегнат затвора, са основен проблем, заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с близки на загинали и пострадали при катастрофи в пазарджишкото село Братаница.

По думите му в момента законите позволяват множество "вратички". Той посочи като пример това, че всички пътнотранспортни произшествия се квалифицират "по непредпазливост" и поясни, че това не е проблем на съдебната система, а на законодателството.

Според главния прокурор може да се приеме предложение да се квалифицират като умишлено престъпление шофирането с над определени количества алкохол и наркотици и над определени километри превишение на скоростта, вследствие на което е причинена смърт или телесна повреда.

Друга евентуална промяна в законодателството, която по думите на Иван Гешев чувствително ще намали риска от катастрофи, е дерегистриране на автомобила за пет години на водач, при който е установено, че шофира след употреба на алкохол или наркотици.

Сред другите проблеми, които главният прокурор посочи, са връчването на наказателни постановления на нарушителите и събирането на глобите. Според Гешев трябва да се въведе т.нар система за сигурно електронно връчване, която се изразява в това при получаването на книжка, водачите да предоставят електронна поща и телефон, на които в електронен формат да бъдат изпращани санкциите за констатирани нарушения.

Това, което мога да гарантирам е, че българската прокуратура ви чува и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да спасим повече хора в бъдеще и доколкото е възможно да се получи справедливост за загиналите деца, каза още Иван Гешев на опечалените близки. За да настъпят промени трябват съвместни усилия и българската прокуратура ще бъде с вас в тази борба. Гражданското общество трябва да поиска това, което му се дължи - сигурност и справедливост. Целта ни съвместно с неправителствените организации, с църквата и вас - гражданите, е да накараме институциите, които не са си свършили работата, да я свършат, за да има справедливост за загиналите и бъдеще за живите деца, посочи още главният прокурор.

В залата на читалището в с. Братаница се събраха десетки близки на загинали в катастрофи деца и млади хора от различни градове на страната. Всички настояваха за справедливи присъди на извършителите.

Сред участниците в срещата бяха инж. Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност, представители на прокуратурата, на пазарджишката полиция и Областно пътно управление - Пазарджик, кметове на населени мета и представители на Българската православна църква.