Българските политически договорки водят до засягане на правната система, на политическата, на правата на гражданите и водят до репресии с дълготраен ефект. Това каза пред БНР главният прокурор Иван Гешев:

"В българската история има много примери за това. Няма да позволя под претекста за съдебна реформа да бъде засегната независимостта на съдебната власт. И в частност на прокуратурата, която остана една от малкото стабилни институции, които защитават правата на гражданите. Засягането на независимостта на прокуратурата означава репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм, отминали тъмни времена. Под претекста за съдебна реформа се цели овладяване на съдебната власт и концентриране на повече власт в една институция".

Според него няма как да се постигне съгласие по теми, които имат национален приоритет, без да се провежда разговор:

"Говори се, че главният прокурор е безконтролен, а му се отказва разговор. Липсата на диалог е мотивирана от страха от липсата на аргументи. Не се притеснявам да отида в Народното събрание и да дискутирам, защото заедно, обединявайки се около общи цели, може да се постигне резултат, какъвто гражданите очакват. Това, което юридическата общност разбира от правна реформа - е промяна в законодателството и в целия модел, и то не само в наказателното правосъдие. Фокусирането в един сегмент говори за безпринципност. Не се решават реалните проблеми, а пропагандно и политически се подменят с неща, които не представляват проблем и няма да доведат до реални резултати... Ако се харесваме на политиците, значи главните прокурори не си вършим работата".

В предаването "Неделя 150" Иван Гешев коментира и темата "Шенген:

"България има голям проблем и той е формулиран още от свети Паисий Хилендарски - "О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин". Критериите за приемане в Шенген са изпълнени. Въпросите, които се поставят, нямат връзка с приемането ни в Шенген. Става въпрос за политическа целесъобразност. В България правим нещо, останало от времената на Съветския блок - говорим едни срещу други, топим се в Европа, а после очакваме да ни уважават. Преекспонираме проблемите с цел вътрешнополитическа употреба, с цел личностни ползи за определени политици. Имаме проблем с поведението си, че не защитаваме българския национален интерес. Но все пак има политици, които за първи път от много време защитават националния ни интерес".

И подчерта, че България се е върнала 12 години назад към един остарял модел за борба с организираната престъпност и с корупцията.

"Но с всички спадове и с проблемите през годините сега започва нормално взаимодействие с изпълнителната власт в лицето на МВР, на службите за сигурност. Държавата работи активно и защитава част от външната граница на Европейския съюз... Трябва да се обединим и да решаваме проблемите, а не да се борим за конюнктурни, дребнави моментни успехи".

"Има проблем в законодателството, който не се решава и благодарение на който голяма част от лицата, които осъществяват престъпления, могат да избегнат наказателна отговорност. Нашият Наказателен кодекс е от 1968 година... Темата с наркотиците, промените в законодателството - няма интерес за това в голяма част от политическата класа. Те искат да постигнат практически ефекти, като овладеят съдебната власт... За да има справедливост, трябва и промяна в законодателството".

На въпрос - при какви условия не би продължил да бъде главен прокурор, Гешев отговори: "Ако не мога да съм полезен на българското общество, каквато е целта ми от началото на моя мандат. Фокусирането в една конкретна личност едва ли ще реши всички проблеми на държавата. Фокусът върху една личност означава невъзможност за справяне с реалните проблеми и изместване на фокуса. Нямам проблем с оставката, аз ще живея по-добре, ако не съм главен прокурор. Но нека си зададем въпросите - защо, кои я искат, какво е направил българският главен прокурор".